Hogyan lehet Orbán Viktor jó miniszterelnök?

| Címkék: vélemény politika | 2010.03.24. 22:41

Amatőrként érdeklődöm a politika és a közélet iránt, szeretnék néhány gondolatot megosztani arról, mik voltak Orbán első ciklusának pozitívumai és negatívumai, illetve, hogy milyen kihívások várnak rá májustól. Lesz még néhány ilyen hasonló tartalmú poszt, szeretnék az LMP - vel is foglalkozni majd egyszer.

Az első Fidesz-kormány legnagyobb erényének azt tartom, hogy ellentétben az szoci kormányzással, volt valamiféle jövőkép, és a prioritások végig azonosak maradtak. Családtámogatás, a fiatalok segítése a tandíj eltörlésével, és a diákhitel lehetőségének a bevezetésével és a gazdaság növekedési pályára állítása. A Fidesz kommunikációjában a nemzeti büszkeség erősítésének igényét is hangsúlyozta, ez azonban nem teljesen úgy sült el, mit ahogy azt valószínűleg akarták. Joggal kritizálható vállalkozás volt az OrbánOrszágimázs-központ, ami csomó pénzt vitt el, főleg kampánycélokra, de a leginkább visszájára fordult kezdeményezés a kokárda-ügy, amit nem is a Fidesz javasolt, hanem egy civil szervezet, pont, hogy az ország egységét fejezzük ki vele. De ugye ha a kormánypárt igent mond, akkor az ellenzék, aki éppen akkoriban a finoman szólva legkeményebb negatív kampányt folytatta nemet, és máris az jön le az embereknek, hogy aki nem Fideszes azt ki akarják rekeszteni a magyarok közül ezek a szemetek.(Kövér lászló egyenesen fel akarja akasztani őket) Na nem mintha felmenteném őket ebben a kérdésben: gondolkozni kellett volna egy kicsit, számíthattak volna rá, hogy az MSzP lecsapja a magas labdát.

A kommunikációs hibák és az általános nagyképűség, ami nagyrészt a választások elvesztéséhez vezetett, nem a legnagyobb hiányossága volt az akkori kormányzásnak. Nem volt meg a bátorság az igazi reformok, átfogó változások megindítására. Mondják, hogy ezt a második ciklusra szerették volna hagyni, ahol a kampányidőszakot  kivéve a ciklust jellemző fegyelmezett költségvetési politikából adódó forrásokat, már nyugodtan tudták volna felhasználni. Nem így lett.

Ma ott tartunk, hogy nagy szarban van az ország. A fiataloknak nincs jövőképük, csomóan el akarnak menni az országból, a családoknak ingatag az anyagi biztonságuk és a végtelenségig sorolhatnám még a hazánkat sújtó átkokat, melyek az utóbbi 8 év nagyrészt alkalmatlan kormányzásának, és a másfél éve beütött válságnak köszönhetőek. Ilyen környezetben fog Orbán egy stabil kormánytöbbséghez jutni és kijelenthetjük, nem gonosz diktátorként a demokrácia eltiprása lesz a célja, nem fogja királlyá koronáztatni magát, vagy kirakatni a képét minden általános iskolai osztályba.

Azonban ez önmagában nem garancia arra, hogy sikeres 4, 8 év elé nézünk. Ha valaki komoly változásokat akar, annak komoly érdekeket kell majd sértenie. A Fidesz mögött biztos szakmai tőke áll, szóval ki tudják találni mit kéne tenni. Az igazi nehézségek ezeknek a megvalósításával lesznek, amire elrettentő példa a Gyurcsány-féle hozzáállás a „ha nem tetszik el lehet menni”, „lehet tüntetni a Kossuth téren, de majd úgyis hazamennek” jellegű kijelentésekkel, és a mi vagyunk az okos állambácsi, majd mi megmondjuk mi a jó nektek hozzáállással. Átfutottam a Fidesz választási programját, amiből látszik, ők is látják, hogy ezt így nem lehet. Biztató, hogy próbálnak, közös kiindulási pontokat találni a most őket aktívan támogató, vagy távolmaradásukkal passzívan hatalomra segítő tömbben. Munka, biztonság és család. Kinek ne lennének ezek fontosak? A kérdés, hogy ezekért a hangzatos gondolatokért mennyit bírnak lenyelni az emberek. Orbán legfőbb feladata lesz hogy életet leheljen a címszavakba. Rengeteg kis csatát kell majd megvívnia hangulatjavító intézkedésekért saját pártjával, itt leginkább az államgépezet és az állami cégek megkurtítására gondolok, ami már a rendszerváltás óta időszerű. Ezzel fenn lehet tartani a támogatottságot, de kezdeni kell valamit, az emiatt munkájukat elvesztett emberekkel, ami csak a gazdasági növekedés beindításával érhető el, ami viszont nem mehet az államháztartás egyensúlyának a rovására. Az első két év szerintem kritikus lesz ilyen szempontból, de már a választások után is sokat megtudhatunk arról valójában milyen állapotban adták át a szocik az államkasszát, mekkora a mozgástere az új kabinetnek.

Ha sikerül átvészelni a kezdeti időszakot a Fidesznek, fellélegezhetnek egy időre és átgondolhatják, mire akarják alapozni a  hosszútávú növekedést, amiből aztán komolyabban rendbe lehet hozni az egészségügyet, és megoldást találni az ország vészes demográfiai problémáira. Energiapolitika, környezetvédelem és az értékek védelme, kihasználásának fejlesztése. Csökkenteni kell az ország függését energetikai téren, és ebben jó adottságaink is vannak(Geotermikus energia). Ehhez a jogszabályi kereteket áttekinthetővé kell tenni A mezőgazdaságban célzottan kell támogatni a minőségi termelést, és a feldolgozóiparban is fejleszteni a kisebb gyárakat. Rengeteg dolgot lehetne még említeni, de inkább nem, csak túl hosszú lenne a poszt.  Azzal szeretném befejezni, hogy ITT AZ IDŐ, VIKTOR, igen, mutasd meg mit tudsz! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zagaspoint.blog.hu/api/trackback/id/tr971866515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akvyr 2010.03.26. 11:21:42

A programjuk csak közhelyeket tartalmaz, lényegi terveket nem. Nem mintha bárki ez alapján döntene (mert akkor Bokrosék és az LMP versenyeznének a szavazatok 90%áért). Ettől függetlenül nem sok jót sugall a mézesmázoskodás. Négy éve mondogatják, hogy visszareformálnak mindent, ha ez megtörténik, akkor tényleg csődbe megy az ország. Szóval nem fogják. De ha lett volna épkézláb ötletük az elmúlt 8 évben, akkor talán el kellett volna mondani, mert ez így meg hazaárulás. Szóval szerintem nincs. Kábé az Obamás south park rész jut eszembe, amikor másnap felébredtek az emberek hulla másnaposan az elnökválasztási győzelmi piálásból, és minden ugyanolyan szar volt. Persze majd jöhet az ex post facto magyarázkodás 3 év után, hogy de hát az előző kormány blalblalbla.

Ami változhat az az emberek hozzáállása, és az bőven ránkférne egy kis optimizmus. Szóval énis drukkolok a fidesznek, hogy csinálja jól. Ha ők is ugyanúgy elbaszkodják az egészet akkor félek hogy még jobban radikalizálódik az ország, ha Jobbik kormány lesz én instant lelépek a gecibe.

Zaga · http://zagaspoint.blog.hu 2010.03.26. 11:36:41

@Monsanto: A programok sosem voltak mérvadóak, de nem lenne rossz azért érezni mit fognak csinélni 2 hónap múlva a kormányon. Mézásmázoskodás már nincs, de még mindig sokan csodát várnak Orbántól, azt meg nem fog hozni. Kérdés, hogy merre morzsolódnak le majd a Fidesz szavazók. Erre lenne jó az LMP meg az MDF, bár utóbbinak nem tudok szívből szurkolni. A "Szebb jövótől" meg mentsen meg a pilisi szívcsakra, meg a magyarok sumér Istene.
Bízom azért, hogy vannak hozzáértő emberek, a gazdpol tanár jókat mondott a legtöbb eddigi gazdasági és pénzügyminiszterről, a legutóbbiakat kivéve, azokra egy szót sem. Ötlet lesz, csak politikai akarat kell a megvalósításhoz, és Orbánnak ebben lesz döntő felelössége.

Levi Teal'C 2010.04.09. 23:29:21

Nagyon színvonalas a blogod, tetszik :)

Ez a cikk is jó lett, csak egy kétharmados kormány tud segíteni. De Monsanto kommentjei is nagyon közel állnak a szívemhez.
süti beállítások módosítása