Agymosás

| Címkék: vélemény politika tudomány szösszenet | 2010.06.14. 12:25

Egy Trianonnal kapcsolatos blogbejegyzésnél olvastam egy számomra meglepő és elgondolkoztató hozzászólást. Egy radikális jobboldali netező kommentje volt. Emiatt ugye sokan egyszerűen elsiklanának felette, mert sok társa egyértelműen a csak a kisebbségeket, meg a zsidókat gyalázó hozzászólások, a vesszen trianon, szebbjövőt és még sorolhatnám, milyen jelszavakat copy-paste-eli. Szóval elég ritkák a legkisebb logikát tükröző, felépített, érdekes gondolatok.

Tapasztalatból tudom azonban, hogy van ennek a rétegnek is egy nagyobb intelligenciával rendelkező elitje, akik képesek a gondolkodásra, sőt egész rendszereket képesek felépíteni. Persze a magas IQ nem feltétlenül jár együtt a józan ésszel és a realitások figyelembevételével, így sokszor a földtől elrugaszkodott tanokat (sumér-magyar rokonság), de legalábbis a valóságot egyoldalúan ábrázoló, a történelmi eseményeket, és a villágot leegyszerűsítő, szűk látókörű magyarázatokat hallhatunk, amit annak előadója teljes meggyőződéssel tálal, és megsértődik, ha kételkedünk az igazában.

Számomra egyébként az ilyen emberek mindig sántítanak. A valódi tudós célja nem az igazának a bizonyítása, hanem a világ minél pontosabb megismerése. Ehhez szükség van persze arra, hogy higgyen a kutatása létjogosultságában, de az is elengedhetetlen, hogy kételkedjen, újragondoljon dolgokat, végső esetben elismerje a nyilvánvaló vereségét. A szkepticizmus ugyanis a tudomány barátja, és az áltudományok legnagyobb ellensége, ezt azok gyakorlói is elismerik.(Aki láttott már a TV2-n az éjjel EZO tv-t, tudja  miről beszélek, kb 10 percenként mondják el, hogy mennyire káros... no, de ez egy másik fergeteges téma)

Az író azt fejtette ki, hogy a magyar iskolásoknak tanítani kéne csomó olyan dolgot, amivel a magyarságtudatukat kialakítanák. Ennek fő eszköze a történelemoktatás lenne, ennek módosításával bele lehetne sulykolni a gyerekekbe, hogy Felvidék és Erdély Magyarországé, de tovább megyek, akár azt is, hogy Jézus magyar volt(Béla->Bélus->Jézus, egyértelmű a bizonyíték, hát nem látjátok, kimosta az agyatokat a zsidó média???) stb. Ez elengethetetlen ahhoz, hogy az ország újra nagy legyen, és büszke. Kérdezzünk meg egy kínai gyereket, hogy hová is tartozik Tibet.

Azt támogatom, hogy kutassák a magyarok őstörténetét, nyelvünket, eredetünket, de ha ez politikai célból teszik, az nem előnyös. Tudjuk persze, hogy egy tudományos kísérlet sem mentes a prekoncepcióktól, amik az eredményt is befolyásolják. De valóban arra van szüksége az hazánknak, abban rejlene a felemelkedés, hogy politikai megrendelésre készített "tudományos" tanokat tömjenek a fiatalok fejébe? Arra, hogy olyanok vezessék az országot, mint az az idióta Ficó, aki a nacionalizmus eszméjének megjelenése előtt majd ezer évvel uralkodó morva nagyfeledelmet szlovák királynak hívta?

Erre az én vélaszom nem. Ne agymosott zombikat gyártsunk, hanem neveljünk széles látókörű, önálló véleményt, az igazságot több oldalról megvizsgáló fiatalokat, akik képesek önálló gondolatok megfogalmazására ismereteik alapján, képesek mások világnézetének megértésére, de legalábbis elviselésére. El kell fogadni, hogy nem mindenki ugyanúgy éli meg magyarságát sem, mindenkinek mást jelent, szülőhelytől, családtól, értékektől és tapasztalatoktől függően.

A bejegyzés trackback címe:

https://zagaspoint.blog.hu/api/trackback/id/tr192080629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2010.06.14. 16:46:30

nacionalizmus eszméjének megjelenése előtt majd ezer évvel uralkodó morva nagyfeledelmet szlovák királynak hívta?

erre itt a Liberation liberális cikke
www.liberation.fr/monde/0101640526-la-gauche-slovaque-tres-adroite

Zaga · http://zagaspoint.blog.hu 2010.06.14. 17:25:34

@lüke: Ha nem csal a történelemtudásom, a nacionalizmus a felvilágosodás kora óta létezik, de javíts ki, szeretek tanulni:). A francia cikkel bajlódom egy kicsit még.

Levi Teal'C 2010.06.14. 17:40:01

erről van szó, kérem :)

mi-chelle 2010.06.14. 18:21:52

Én történész vagyok, magyar érzelmű, aki éppen készül elhagyni ezt az országot. Ellentmondásosnak tűnhet, de a hazaszeretetet hagyni kéne tággabban értelmezni. Karinthy mondta: "Az a magyar, akinek fáj Trianon." Én azt gondolom, hogy meg kell tanítani a gyerekeknek Trianon igazságtalanságát éppen úgy, mint igazságosságát (pl. Horvátország) , aztán ők majd eldöntik, hogy fáj-e nekik és azt is, hogy miért.

Shrek89 2010.06.17. 02:11:57

Én meg azt mondom, hogy mi mindannyian a jelenlegi magyarországi oktatási rendszer végtermékei vagyunk aztán mégis tudjuk, hogy mi fán terem Trianon, vannak köztünk akiknek fáj, vannak akiknek kevésbé, lett közöttünk mindenféle fajta nézetű, célú, politikai álláspontú. Ezt mind a mostani oktatási rendszer eredményezte. Szerintem nemhogy ennél több kellene, de nem is lehetséges több. Szerencsétlen mostoha sorsú kis oktatásunknak van elég baja, legalább az ilyen baromságokkal tessenek legalább békében hagyni. Ahogy Muci néni mondaná, ha valami gondod van, fáradjá' a vevőszógálatra oszt engem haggyá' békibe!

Shrek89 2010.06.17. 02:22:31

Trianon igazságtalanságáról meg csak annyit, hogy nem is régen, de mondjuk párezer éve ha egy nép elvesztett egy háborút akkor az utolsó csecsemőig lemészárolták őket, ha meg nem ették, és az egész civilizációból max egy kőtábla maradt fenn. Szerintem relatíve nem panaszkodhatunk. Így jár az az ország, aki egyszerre üzen hadat az USA-nak és Oroszországnak. És nesztek hejdemagyarok egy cselendzs: A történelmi magyarország közepén van egy emlékmű. Kap egy szmájlit aki gúgölözés nélkül megmondja, mit ábrázol. Ha meg még ideáig sem bírtál eljutni eddigi életed során, akkor hova sírsz Erdélyért? A szélsőségesek nagy része is csak addig magyar amíg elviszi a metró...

Zaga · http://zagaspoint.blog.hu 2010.06.17. 09:40:04

@Shrek89: a magyar oktatásnak mindentől függetlenül nagy hiányosságai vannak az önálló gondolkodás fejlesztése terén is. De ez más téma.
süti beállítások módosítása