Házi majonéz, avagy kémiaóra a konyhában

| Címkék: tudomány recept kaja pia | 2010.07.16. 06:00

 A házi majonéz az egyik legtutibb szósz, főleg ilyenkor nyáron amikor marha olcsón lehet kapni a piacon egy csomó zöldségfélét. Ilyenkor fel lehet cserélni a rántott húst, cukkinire, tökre, patiszonra, ezek a cuccok azonban magukban nem elégítik ki a fejlődő szervezetet, egy pikáns szósz azonban mennyei lakomává emelheti ezeket is. Sokan az otthoni majonézkészítést lehetetlen dolognak tartják esetleg fölöslegesnek, de higgyétek el nekem, hogy egyik sem állja meg a helyét, a saját magunknak készített szósz legfeljebb 10 perc alatt kész van, finomabb és olcsóbb mint a bolti, azokat, és csak azokat az anyagokat tartalmazza amiket belerakunk(nyilván).

Kell két szobahőmérsékletű tojássárgája, amihez hozzáadunk egy kanál mustárt egy habverő, és kb. 1,5 deci olíva-, vagy napraforgóolaj. A tojássárgájákat elkeverjük, majd hozzáadunk egy csepp olajat, és elkeverjük. De tényleg egy csepp legyen, mert különben nem fog összeálni a dolog. Az olaj harmadát-felét így cseppenkét adjuk hozzá, aztán válthatunk mondjuk evőkanálnyi adagokra. Amikor az összes olajat hozzáadtuk és összeállt a a majonéz berakhatjuk a hűtőbe, ahol egy-két hétig simán eláll, legalábbis állítólag, de nem szokott addig tartani. Ha tárolni akarjuk, akkor ehhez az alapmártáshoz csak egy kanál fehérborecetet és cukrot adjunk, mustárral, sóval, borssal ízesítsük. A majonézből sok másik mártást is lehet csinálni, az, hogy miként ízesítjük, csak az ízlésünktől függ. A legegyszerűbb a tartármártás, amikor a majonézhez tejfölt adunk, és további mustárral ízesítjük. Egy egyszerű rántott cukkinit mennyei magasságokba emelhetünk.

Bon apetit!

A majonéz kémiai szempontbó ún. emulzió. A tojássárgája vizet is tartalmaz, amiben az olaj nem oldódik. oldódásról akkor beszélünk, ha az oldószer minden oldott részecskét burokként vesz körbe. Általános szabály, hogy a poláris anyagok poláris oldószerekben, az apoláris anyagok apoláris oldószerekben oldódnak jól. Az emulzió, bár szabad szemmel ez nem látszik, abban különbözik, hogy az eloszlatott anyag kis cseppekben van jelen. Ennek oka a gyors keverés. Ez az állapot azonban nem stabil, mivel az eloszlatott anyag(az olaj) fajlagos felüle nő, vagyik ugyanakkkora térfogatú anyag jóval nagyobb öszfelülettel fog rendelkezni, a sok kis gömb felülete összességében nagyobb, mintha mondjuk egyetlen olajcseppé állnának össze. Ha megszűnne a keverés, akkor elvilek kicsapódna az olaj. De: a tojássárgájában található egy lecitin nevű anyag, ami ezt megakadályozza. Ez a vegyület egy ún. felületaktív anyag, szerkezete lehetővé teszi, hogy a megnövekedett fajlagos felület fennmaradhasson. A lecitin tehát egy természetes emulgeálószer. Érdekesség, hogy hasonló hatású anyagok megtalálhatók a mustárban is, ezért, ha az elején a tojássárgáját összekeverjük egy kanálnyival, a majonézünk könnyebben összeáll.

Kiváncsi vagyok a cikk megjelenése idejében épp mit csinálok, valószínűleg az épp kelő nap kezdi majd gyors tempóban elviselhetetlenül meleggé fűteni a sátrunkat, így maximum 4 óra alvás után kelhetek ki... Na nem kell sajnálni, mert reggeli, aztán punnyadás a vízparton az, ami rám vár. Éljen Orfű! Ha valaki nem értené, ez egy előre időzített poszt, csak hogy ne felejtsen el az index, ha már egy fél napra a kegyeltjei közé fogadott. Szép napot mindenkinek:)

A bejegyzés trackback címe:

https://zagaspoint.blog.hu/api/trackback/id/tr262130940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása