Halloween

| Címkék: vélemény szórakozás | 2010.11.07. 07:42

 Begyűrűzött ez a csodás amerikai ünnep is hazánkba. Sokan féltik a hasonló tengerentúli szokásoktól a kultúránkat, mások egyszerűen feleslegesnek tartják ezeket. A véleménye mindenkinek meglehet, személy szerint a konkrét esetben nem érzem annyira szörnyű dolognak. A halottakat ettől még ugyanúgy lehet tisztelni, a mindenszentek viszont egy nem hívő keresztény embernek vajmi keveset mond, hiába piros betűs ünnep. Miért ne csináljunk valami értelmeset, de legalábbis szórakoztatót, ha már a birodalom engedélyezi ezt a munkaszüneti napot? Annak is feltétlenül örülnünk kell, hogy nem a klasszikus kelta népszokások terjedtek el, és nem vesszük szerencsétlen kecskék életét, szűzlányok vérébe mártott késsel. Az ünnep a maga csokigyűjtögetős, beöltözős módján jól megfér az USA-beli keresztény erkölcsökkel is, és ismerve a magyar társadalom magas felháborodási ingerküszöbét, aligha éppen nálunk fog komolyabb felháborodást kelteni hosszútávon.

Természetesen a modern változat indult hódító hadjáratára, és mi más, a gazdasági potenciál ennek a hajtóereje. Először is lehet adni egy rakás jelmezt, amiknek jó része nem is volt szokásos hazánkban, a farsangi "bennszülött" beöltözős bulinkon. A klasszikusnak nevezhető tündér-kéményseprő vonal kiegészül egy jó adag sötét mitológiai lénnyel, melyekkel manapság leginkább könyvekben, horrorfilmekben, szerencsétlenebbjeink a WOW-ban, esetleg a Twighlight-ban találkoznak. Budapest utcáit is elárasztja a halál, a vámpírok, boszorkányok, zombi parasztok, mint azt nemsokára látni fogjuk. Emellett az édességgyárak és a vendéglátósok is örülhetnek az új szokások burjánzásának, de ne feledkezzünk el a sütőtök felhasználásának színesedéséről sem, bár ez inkább csak egy személyes vonatkozás.

Szóval üdvözöljük a Halloweent, és próbálunk élni a felkinált lehetőséggel. Idén én is beöltöztem, saját ötlet híján Diaz egy régi jelmezét alakította át nekem élőhalott paraszt öltözékké, amihez szépen ki is voltam festve, de az este nem egészen úgy sikerült, ahogy terveztük. Jó volt, és be voltunk öltözve... De a kettőnek semmi köze nem volt egymáshoz. Na jó, annyi mégis, hogy a random emberek, akikkel végül söröztünk ugyanúgy nem találtak semmi jó partit. A tanulság, ha jó bulit akarsz, szervezz magadnak! És ha beüt a zombi apokalipszis, soha ne váljatok szét több csoportra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zagaspoint.blog.hu/api/trackback/id/tr662429761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Treeplanter · http://ultessegyfat.blog.hu 2010.11.18. 22:08:04

Azért látok különbséget a magyarszki gyerekek jelmezes csokikuncsorgása, illetőleg a te zombi-sörözésed közt. Az utóbbi könnyebben tolerálható... Már számomra.
süti beállítások módosítása