Hölgyeim és Uraim!!!

| Címkék: vélemény érdekesség napi gondolatok | 2010.06.16. 15:00

 Szivárvány az égen, dobpergés,fúvószenekar!!!! Világraszóló esemény történt a mai napon csodálatos és világhírű fővárosunkban, a turisták által méltán kedvelt Budapesten, a vadonatúj Eiffel tér, és az építész által tervezett, több, mint egy évszázada a vasúti közlekedésnek, az ország aortájának egyik legfontosabb végpontján, a Nyugati Pályaudvar mellett,  a Westend City Center, az új belváros földszintjén, Váci útra nyílva megnyílt egy újabb amerikai, már-már szimbólumbak tekinthető márkájának első magyarországi egysége. Nem másról van itt szó, mint az újvilág, a kávé őshazájának legjobb és leghíresebb kávézóhálózatáról, a ferrrrgge....várdd meg!...teges Starbucks-ról.

Eddig amerikai sorozatokból, filmekből hallottam a helyről, nem is akármilyenekből. Első emlékem talán a mindent, lefikázó South Park a cégről  pozitív megnyilvánulása, abban a részben, amikor megtudhattuk, hogy Tweek miért is idegbeteg. De említették a How I Met Your Mother-ben, és Seperd alezredes is melegen ajánlotta egy, az életerejére szomjazó lidércnek alternatívaként.

A bevezető körülbelül leírja várakozásaimat a dologról. Reggel vizsgára menet láttam a megnyitót, és a hosszú sort, akik arra vártak, hogy az első főzet kávéból kaphassanak. Hazafelé meg Betax-szal figyelmesek lettünk rá, hogy kóstolót osztogatnak. El sem tudjátok képzelni mekkora öröm volt ez számunkra, hogy ingyen kóstolhatjuk meg a világ lejobb kávékülönlegességeinek egyikét, méghozzá külföldi személyzet szakértő kiszolgálása mellett.

Na de szálljunk csak le a földre: fekete-fehér, sötét esős budapesti szürke délután. Ugyanis a kapott vaníliás jegeskávé korrekt volt, mondhatni jó. Bizony, nem volt túl édes, kellemes kávé, enyhe vaníliaízzel. Betax arca is hasonló volt, látszott, hogy egy kávé miatt sem csalódott ekkorát. A kissé fennkölt bevezetés által leírt idilli kép és a valóság közt lévő közt lévő különbség hatalmas, a jó kávé a mai napom legrosszabb élménye volt.

Pedig nem ez az első ilyen Magyarországon, az összes amerikai márkát nagy várakozás előzi meg, még most is, 20 évvel a rendszerváltás után. Persze ma már más a helyzet, nem a szabadság szimbóluma egy ilyen hálózat, de azért nagy volt az elvárás, amit nem tudott teljesíteni. Nem is tudom miért lepődtem meg egyáltalán. Igazából a gyorséttermek- kávézók sikerének titka sosem a magas minőség, hanem az, hogy mindig hoznak egy megszokott szintet, mind ízben, mind a kiszolgálásban, bárhol és bármikor támad kedvünk hozzá. Együnk csak bárhol három napig ugyanazt a menüt, egyáltalán nem fog különlegesnek hatni.

Ezzel egyébként önmagában semmi bajom nincs, engem is mentett már meg burgeres sajtburger az éhhaláltól, és tiszta mosdóik Budapesten talán az egyetemeken kívül az egyetlen valamennyire higiénikus lehetőségek sürgős ügyeink intézésére. Viszont ami félreértésekre ad okot, nagyjából ugyanannyiba kerül a Big Mac, Whopper, vagy egy Starbucksos kávé itthon, mint az Egyesült Államokban, és ez az ár bizony meghaladja azt a szintet, amit egy kávéért gondolkodás nélkül kiadnánk. Ezért történik az, hogy egy teljesen közepes minőségű semmi extrát nem nyújtó termékből valamifajta státuszszimbólum lesz, valami abszolút kommerszből szimplán a neve miatt különlegesnek, egyedinek, trendinek számító, amivel akár meg is ajándékozhatja magát vagy kedvesét az ember.

Másik lehetőség, hogy egyszerűen megbukik a dolog, mint mondjuk a Dunkin Doughnuts. Ez azonban egy kis gondolkodással egyszerűen elkerülhető. A siker titka valószínűleg egy jó reklámkampány, egy hatásos médiahadjárat. Így lett világhírű egy csomó márkanév, az első teszteken állítólag ihatatlannak minősített Red Bull is. Én mindenesetre nem leszek törzsvendég, hiába sétálok el majd naponta arrafelé, nem fog majd el a vágy, hogy de jó lenne egy Starbuck's.

A bejegyzés trackback címe:

https://zagaspoint.blog.hu/api/trackback/id/tr202086386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akvyr 2010.06.16. 22:11:25

Like! Az agyam eldobom a starbucks körüli sznobfelhőtől. Persze szerintem abszolút nincs létjogosultsága a kávé meg teaházaknak, a portéka nem jobb mint a tescoban vett Csibó vagy Pickwick, csak kábé 100szor annyiba kerül... tehát a semmit fizeted meg, azaz hogy ott sznobkodhatsz.

bummneki 2010.06.17. 00:34:59

Na tessék örülni, megjött a sztárbáx...
Ez a kedves mindenkivel mosolygós amerikai szuperóriás aki alig arrogáns leszaromsággal folyatott el vagy 23 millió liter (igen igen 23 000 000 LITER azaz 23 000 köbméter)vizet minden nap és csakis azért hagyták abba ezt a gyakorlatot, mert sokan bojkottal fenyegetőztek:

www.newscientist.com/blogs/shortsharpscience/2008/10/-an-investigation-by-the.html

www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/article1775825.ece

mennyetek és igyátok ezt a unfairtrades tömegszart...
Szánalmas hogy ezt vártátok ennyire. Remélem nem feküdtetek sorba előző estátől a bolt küszöbénél hogy abban a kegyben részesüljetek hogy elsőként szörcsölhessétek a mennyei aromát.

szánalmas...

Shrek89 2010.06.17. 01:57:05

Valaki nem kapta meg a reggeli kávéját:)
Ja, és helyesen "menjetek". Puszilom a magyartanárodat!

Ja és ha az a "szánalmas" új mondat, akkor nagy S!

De nem gond, mi vagyunk a szánalmasak!:)

Zaga · http://zagaspoint.blog.hu 2010.06.17. 07:16:25

Na te sem olvastad végig a cikket, pupák:)
Ha így tetted volna, látnád, hogy annyira örülök a sb-nak, mint az első trollnak a blogomon.

Nephro 2010.06.17. 14:30:14

@Monsanto: Azért, ha betérsz egy Cafe Frei-be 390.-ért olyan fél literes kávét kérhetsz, sőt! kapsz, hogy az egyszerűen alap. Mert pl itt van a Jávai jeges-narancs mokka, vagy a Costa Rica-i kókusz macchiato. Nem elfeledkezve az Argentín forró csokiról, aminek a kellemes csoki íz mellett egy enyhe de azért mégis érezhető finom maracuja utóíze van... Mennyei! :)

Zaga · http://zagaspoint.blog.hu 2010.06.17. 14:43:52

Én sem értek egyet Monsanto-val teljesen, a teaházakban lehet kimérve is kapni nagyon minősági teát, azok sokkal jobbak, mint a pikvikk, ami egyébként egy kifejezetten szar termék. GOndolom a teánál sem mindegy, hogy honnan származik, meg hogy gyártják, és gyanítom a filteres teákba nagyrészt hulladék kerül.
Nem vagyok ellene annak, hogy valaki, ha megengedheti, és érdekli magának igyon jó minőségű teát, kávét, de valószínűleg erre nem egy starbucks a legalkalmasabb, abszolút kommersz minőséget akarnak eladni valamiféle "feeling"-re hivatkozva.

Akvyr 2010.06.17. 22:37:37

Hát nem tudom, ti tényleg éreztek nagyságrendi különbséget a 25 forintos PickWick, és a száz szűzlány ajkán szárított szivárvánnyal bűvölt indiai/tökmindegy teakülönlegesség között? Bár nagyon igaz, hogy én nem vagyok jó referencia ilyen téren... teát síelés/korizás/szánkózás mellé iszok nagyritkán, az alja mikróval csinált kávét meg összeszorított foggal leküldöm ha havi háromszor egészéjszakázok másnapi vizsga miatt... azért speciális alkalmakkor voltam már tea/kávéházban de sosem fogott meg amit kapok.

Zaga · http://zagaspoint.blog.hu 2010.06.18. 12:13:15

@Monsanto: Nem kell itt szűzlányokra gondolni, inkább úgy fogd fel, hogy ami a filterekbe kerül, az nagyrészt a földről összesöpört maradék. Érzem a különbséget ez és mondjuk egy kimérten kapható tea között, aminél mondjuk az ízesítés is kevésbé műanyag. Az tény, hogy ritkán iszom, mert sokkal egyszerűbb a filteres, és mondjuk a Lipton már nekem teljesen megfelel. A pickwiknél még a 12 forintos Sir Morton is jobb.
A teaházak létjogosultságáról lehetne vitatkozni, én nem járok ilyenekbe, de amíg van rá kereslet, tökmindegy mi miatt, addig lesznek.

Levi Teal'C 2010.06.18. 22:51:40

jók azok a teházak :9. csomó nagyon hangulatos hely van közöttük, amit a lányok főként imádnak (ez egy tipp mindenki felé :)).

Shrek89 2010.06.20. 16:55:22

Asszem igaza van a Levinek, de ha a fene fenét eszik sem megyek a feltétlenül szükségesnél töbször teaházba (egyszer voltam, második randin még anno 2007, de elég is volt), mer kuncogó lánycsapatok vannak meg színes párnák meg potpurri szag meg minden ami nyálas, ráadásul biztos, hogy van a közelben kocsma. Akkor meg ki megy teaházba?

Zaga · http://zagaspoint.blog.hu 2010.06.20. 17:21:45

@Shrek89:ott a pont, amikor legutóbb teaházban voltam, még 2007 nyarán, az lett a vége, hogy egy(kurvadrága) tea után átvonultunk a szemközti kocsmába. Ráadásul cipőlevevős hely volt és a zoknim lyukas volt:D(legalább nekem a lábam nem volt büdös)

Árpi88 2010.06.20. 17:58:46

A cikknek nagyon jót tett a drámai fordulat a közepén:)
De tényleg van aki ennyire várta ezt az izté?

Zaga · http://zagaspoint.blog.hu 2010.06.20. 18:08:36

@Árpi88:a sorból ítélve ami nyitás előtt volt, jó páran.
süti beállítások módosítása