Mi a kérdés?

| Címkék: tudomány vallás érdekesség | 2010.08.10. 20:00

Nem tudom. Néha mintha kapiskálnék valamit, néha meg teljesen fogalmatlannak érzem magam. Pedig stílusos lenne pont a negyvenkettedik bejegyzésben valami nagyon nagy igazságot felfedni, megfejteni, mire is a válasz a 42. Aki nem tudná, a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvben hozta ki egy külön erre a célra kifejlesztett gigaszámítógép, mint választ az élet, az univerzum nagy kérdésére.

A bökkenő csak az, hogy pont a  "nagy" kérdést nem teszi fel. De rengeteg másikat feltesz a regény alatt,  olyanokat, amikre az emberiség mindeddig nem tudott egyértelmű és mindenkit kielégítő választ találni, az író, Douglas Adams viszont meglepően egyszerű, és hatásos megoldásokat kínál fel, amiket természetesen tilos akár egy másodpercre is komolyan venni. Isten létezését például fél perc alatt cáfolja meg, magát az Atyát meggyőzve önmaga nemlétezéséről. Itt a link , érdemes elolvasni, nem másolnám be ide csak azért, hogy hosszabb legyen a poszt. Frappáns ahhoz képest, hogy emberek százmilliói pazarolják idejük jelentős részét az Úr keresésére, nem?

A könyvajánlón túl azért megfejtenék egy rejtélyt is röviden, egy kisebbfajtát, ami talán abszolút jelentéktelennek tűnhet az világot sújtó rengeteg megoldatlan fejtörés mellett. A könyv másik kultikus használati tárgya a törülköző, ami annyira megfogta a rajongókat, hogy az író tiszteletére  minden évben május 25-én törölközőnapot tartanak szerte a világban. Copy-paste helyett itt is marad a Wikipedia szócikk. Olvasd el, csak aztán folytasd tovább, én is így teszek...

Nos, ha nem vagyunk csillagközi stopposok, a Föld helyére sem építenek galaktikus autópályát, a törülköző akkor is legyen mindig nálunk, egy egyszerű földlakónak is hasznára van. Ugye leginkább a testünket szárítjuk meg vele fürdés után, ez a klasszikus funkciója.  És itt merül fel ugye az ember fiában az a kérdés, miért kell egyáltalán kimosni, hiszen kizárólag a tiszta testünkkel érintkezik? Mitől használódik mégis el?

Sokan lezárnák ezt azzal, hogy próbáld meg mosatlanul használni, és meglátod, de én nem elégszem meg ennyivel. Az elhasználódást elsősorban a tökéletlen szárítás okozza, ettől lesz idővel kellemetlen szaga. Emlékszem, amikor úszni jártam, és nem terítettem ki, másnapra hányni lehetett tőle. De egy rosszul szellőző fürdőszoba sem előnyös. Törődjünk annyira vele, hogy kitesszük az erkélyre, vagy ha nincs, legalább valami huzatos helyre, ahol elpárologhat a víztartalma. Sajnos ez sem elég, mivel a vizet, főleg a bakteriális fertőzések elkerülése végett klórmésszel kezelik, így hiába szárítjuk ki, a klór attól még ott marad, kellemetlen szagával együtt. Ugyanúgy a tusfürdőmaradványok, így nincs mese, már ha nem forrásvíz folyik a csapból, a törülközőt ki kell mosni.

Erre futotta jelenleg, de a világ még tele van hasonló, sőt sokkal komplexebb, izgalmasabb, szomorúbb stb. rejtélyekkel, amik sokszor meghatározzák a hangulatunkat is. Próbálok ezek után is minél többet megfejteni, és ha időm engedi szorgosan leblogolni. Még valami: ha tehetitek, menjetek meteoresőt nézni, csütörtök este lesz az augusztusi csillaghullás legintenzívebb napja, keressetek egy helyet, ahol a város fénye nem zavar. Vegyetek egy üveg bort és társaságot ízlés szerint.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zagaspoint.blog.hu/api/trackback/id/tr582212364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Levi Teal'C 2010.08.11. 16:45:27

Kérdés: tekinthető-e a Bábel-halas bizonyítás indirekt bizonyításnak, tehát a Bábel-hal nemléte bizonyítje-e Isten létét? :)
Persze, mint a Föld 3. legértelmesebb fajának képviselője, nem tudhatom biztosan, hogy a Bábel-hal enm létezik.

Levi Teal'C 2010.08.14. 17:27:37

hajjaj, olyan műre hivatkool a posztban, amit nem ismersz? :D mondjuk én is csak a filmet láttam. Az emberiség csak a 3. legértelmesebb faj a Földön a saga szerint, így azt se fogjuk fel, hogy a Földet le fogják tarolni egy főútvonal kedvéért, szemben az időben elmenekülő delfinekkel és a Földet építtető No. 1. egerekkel.

Zaga · http://zagaspoint.blog.hu 2010.08.14. 17:57:22

@Levi Teal'C: Hehe, tényleg. Ideje lenne újra elolvasni.
süti beállítások módosítása