Jansson megkísértése
Címkék: recept | 2010.05.09. 06:00
|Diaz barátom lustálkodik mostanában a világ összes olyan dolgában, ami nem kapcsolódik Japán történelméhez, így rendkívül színvonalas gasztroblogja frissítésében is, no meg én is tudok ám főzni, szóval kedves régi,új, svédmániás és a skandinávokat kevésbé ismerő olvasóim íme a recept az országból, ami az ABBA-t, az IKEÁ-t és valamilyen szinten Zlatan Ibrahimovicsot adta a világnak.
Tulajdonképpen egyfajta rakott krumpli, amit arrafelé szívesen fogyasztanak hétköznapokon és ünnepekkor is. Krémes, de kívül ropogós, a szardella meg a hagyma remek ízt ad neki, Tudom, hogy egy kicsit furcsának tűnik a hal miatt, de nem érezni rajta a szardellát, inkább csak valami pikáns sós ízt.
Az elkészítés nagyon egyszerű, kezdő szakácsoknak ajánlott. Felvágunk kb. egy kiló burgonyát nagyjából fél-egycentis hasábokra. A krumplit harmadát ezután egy kivajazott tűzálló tálban egyenletesen eloszlatjuk, óvatosan megsózzuk, borsot örlünk rá. Egy fej karikára vágott hagyma és egy 70 grammos konzerv szardellafílé fele, vagy ennek megfelelő szardellapaszta kerül rá. A halat általában olajban teszik el, az is nagyon, finom, nyugodtan locsoljuk rá az ételre.
Jöhet a második harmad burgonya, még egy közepes fej hagyma, a szardella, majd a maradék krumpli kerül a tetejére. Ne felejtsük el a fűszerezést. Ráöntünk 3 dl tejszínt, vajdarabkákat szórunk rá, és előmelegített sütőben közebes lángon 45 percet sütjük, ezalatt megpuhul, majd egy kicsit erősebbre véve a lángot megpírítjuk a tetejét.
Nem tudom ki lehetett az a Jansson, de egy mázlista volt, nem csak azért, mert ilyet főztek neki, hanem a szardellás szájszagot is elviselte a hölgy. Azért én mindenképp ajánlanék egy fogmosást az étel és a megkísértettség közt. Bon apetit!