Ha az úristen sem főz helyetted...

| Címkék: recept kaja pia | 2010.06.23. 08:00

 Éhes vagy, nincs sok pénzed sem a bevásárlási hajlandóságod meg legfeljebb a sarki kis boltig terjed, viszont jó éhes vagy. Remek, úgymond agglegénykaját szeretnék megosztani veletek, amihez egy csomó mindent fel lehet használni, amit épp találsz a hűtőben. Nem mást, mint a személyes rakott tészta receptemet.

Nem is igazán recept, inkább csak egy útmutató. A hozzávalók közül kevés kihagyhatatlan van, az egyik a tészta, valami falatnyi, semmiképp sem spagetti, inkább penne, vagy szarvacska esetleg kockatészta. Kell hozzá még valami húsféle, maradék sült hús, főtt sonka esetleg gépsonka, felkarikázott virsli, szóval tényleg bármi. Fél kiló tésztához vegyünk 30-50 dekát, arra figyeljünk, hogy a gyári cuccoknak alapból magasabb a víztartalma, nyilván több kell belőlük, mint a sült húsból. Ezt ledaráljuk, apróra vágjuk, tépkedjük típustól függően, majd 1-2 fej megpírított hagymához adjuk, amiben 2-3 gerezd fokhagyma is van. Kedvenc fűszerem a rozmaring, de a kakukkfű és az oregánó is jól hangzik, esetleg valami grill, vagy provanszi fűszerkeverék sem rontja el.

A húskeveréket kiegészíthetjük párolt zöldségekkel, gombával is, teljesen hangulattól függően, nézzük meg mi van a fagyasztóban, mit küldött a nagyi a kamrából legutóbb. Szükség van hozzá egy sajtmártásra is, ami lehet egy besamel, vagy egyszerűen tejszínnel elkevert sajt amit felmelegítünk, végső esetben porból készült, a lényeg, hogy az egész kb fél litert adjon ki. Ezt kevés borssal és szerecsendióval fűszerezzük, és ha egy kicsit lehűl egy-két tojást is elkeverhetünk benne, ha éppen van otthon. Itt a fő trükk az, hogy a mártás egy kicsit legyen sósabb a kelleténél, hiszen a tészta úgyis felveszi. Általános szabály, hogy ha pont jó, akkor az egész étel egy kissé sótlan lesz.

A kifőtt tésztával rétegezzük a többi cuccot egy tepsibe, majd szórjuk meg reszelt sajttal. Negyed óra erős lángon a sütőben és a teteje szépen megpirul. Nincs más hátra, minthogy elfogyasszuk, és a mosogatást másnapra hagyjuk. Egy pohár fehérbor, valami saláta ha szerencsések vagyunk még van otthon, de enélkül is jól fogunk lakni.

Bon apetit, hogy egy nagyon nagyot idézzek!

A bejegyzés trackback címe:

https://zagaspoint.blog.hu/api/trackback/id/tr272099242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shrek89 2010.06.23. 11:37:29

Igazán kiváló. Különböző változatait én is előszeretettel készítem. Külön meghatódtam a befejezésen! Respect!
süti beállítások módosítása