Láttatok-e már valaha...

| Címkék: vélemény szösszenet érdekesség | 2010.07.09. 14:04

 ...józan, sietős postást? A megszokott kézbesítőnket igen gyakran látom a lakóhelyünk és a közeli postahivatal között valamelyik sarki kocsmában ejtőzni. Ennek ellenére a leveleink mindig rendesen voltak kézbesítve, az ebay-es rendeléseim is mindig épen célba értek, sokszor a hiányos, hibás címzés ellenére, vagyis én tökéletesen elégedett vagyok vele, és nem is sajnálom tőlük a pihenést, ha rendesen elvégzik a feladatukat, csak magyarázatot keresek erre a mindenhol jellegzetes viselkedésformára.

Ezt a melót általában egy egész életen át csinálja valaki, így természetes, hogy a helyismerete egyre jobb lesz. Budapesten hatványozottan igaz, egészen elképesztő útvesztők vannak néhol, sehol sem találni azt a 3. lépcsőházat, a utca két oldalán teljesen más ütemben számolják a házakat, már ha egyáltalán ki van írva. Kezdő postásnak lenni bizony szívás, még egy helyben lakónak sincs akkora rutinja az eligazodásban, hogy ne kelljen néha többször oda-vissza gyalogolnia a rengeteg levéllel. Nem ritka állítólag, hogy egy kezdő 8 óra helyett 10-11 óra alatt végez azzal, amit egy profi megcsinál fele idő alatt, a többit ejtőzéssel, beszélgetéssel, fröccsözéssel töltheti.

Mennyi ideig tarthat, amíg eljön ez a kényelmes állapot(persze csak, ha jó az idő) amíg teljesen kiismersz egy környéket? Szerintem legalább fél év, aztán amíg át nem helyeznek, teljesen nyugodtan végzed a munkád, senki nem zavar, tudsz szocializálódni. Nem tudom mennyit keres egy átlagos tapasztalt kézbesítő, de nem egy rossz meló. Ráállítom a Google-t, hogy pontosabb információkat is írhassak...

Szóval. Képzeljétek van postás OKJ képzés. A másik, hogy az elején a juttatások sem járnak egy évig, el kell viselni minimum egy szűk esztendőt, de a Hawaii csak akkor jön el, ha már régi motoros vagy. Ugyanis a nyugdíjasok többségének még mindig kézbesítik a pénzt, ebből szép jattra lehet szert tenni, persze kizárólag akkor, ha  extra szolgáltatásként régi haver is vagy. Az átkosban egyébként sokkal több lehetőség volt, a nyugati rokonok által küldött valuta jó része hozzájuk került, és erről a címzett semmit sem tudott. Ez manapság már megszünt, viszont lehet jutalékért sorsjegyeket árulni.

Megvannak ennek a munkának is a hátrányai, és az is tuti, nem ebből lesz villa a Rózsadombon sem a saját helikopter, valószínűbb a lakáshitel-autólízing-saját bicikli kombó. Ti szívesen csinálnátok ezt, ha a világ megmentéséről, esetleg a gyors meggazdagodásról szóló terveitek meghiúsulnának? 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zagaspoint.blog.hu/api/trackback/id/tr202140952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misc · http://misc.blog.hu 2010.07.09. 18:47:24

egy GPS-es térkép, sőt, akár csak a mobiltelefonnal elért google maps azért sokat segíthet a címek megtalálásában :)

Gáborom 2010.07.09. 19:11:09

Ha csak egy-két címet kéne mobilon megtalálni, az oké, de láttátok már Szentendrét? Vagy úgy általában a Dunakanyart? Itt nem divat a normális házszámozás, de az utcanevek és házszámok kiírása sem, és az is menő, ha valaki nem a címe szerinti telekoldalra teszi ki a levélszekrényét hanem a másik utca felől.Égett már le ház csak azért Horányban, mert a tűzoltó egyszerűen nem találta a címet.
Kész káosz, és a magyar ember szent meggyőződése,hogy ez így van jól, neki ehhez joga van meg ilyenek. Amerikában - tudtommal - ha nem oda és úgy teszed ki a megfelelő postaládádat, nem kapsz levelet és kész. Mert ott fontos a pénz és a józan ész, egy rendszert - mint a posta is - az emberek megtanultak használni, és nem azt várják, hogy a kézbesítő google cuccal bolyongjon, mert ők ott felfogják, hogy nagyon sok címzett van akinek aznap el kell vinni a cuccot, az idő pénz, például bérköltség,benzinköltség, és az amúgy is veszteséges amerikai posta szívügye az ottaniaknak, nem akarják még nagyobb veszteségben látni.
Vajon nekünk is szívügyünk a nyereséges posta?Mert a mienk évek óta az, még úgy is, hogy volt pár stikli (székház pl )amit gondolom felsőbb utasításra voltak kénytelenek megtenni.
Azt hiszem, egyetértek sok mindenben a postolóval, talán abban kevésbé, hogy a postásokra a kocsmai jelenlét lenne a jellemző - bár van ilyen is, és nem is kevés. De messze nem a többség.
És persze sokan nem olyan szuperek, mint a postoló postása, de tegyük szívünkre a kezünket, mennyire hiányozna, ha nem ő lenne, hanem egy ismeretlen.
Én szeretem a postánkat, még ha nem is tökéletes, de gondoljuk meg, mennyit változott az eltelt évek alatt. És ne feledjük el majd akkor sem, ha a maszek postahivatal és maszek kézbesítő esetleg nem lesz olyan megbízható, mint a mostani.
Minden negatív tapasztalat ellenére mondom ezt.

Akvyr 2010.07.09. 19:27:47

Hát, memória tréningnek nem utolsó :)
Amúgy kíváncsi vagyok mennyire lehet fix egy terület. Pl. hozzánk szerintem ugyanaz a fazon hozza évek óta, de például azt most tudtam meg, hogy a BKV-buszsofőrök teljesen random vannak egy-egy vonalon, többnyire naponta, vagy naponta többször is váltanak. Én eddig arról is azt hittem, hogy kihalásos alapon van csak variálás.

Viszont én azon úgy megütközöm, amikor kiderül, hogy nyúlják a pénzt a borítékból, múltkor valakitől hallottam, hogy fél tábla csoki érkezett csak meg, és egy egészet adtak fel. MEGALOL.

TCS csinált is egy számot a bebolondult postásról, aki lelép a nyugdíjakkal, és van egy jó napja:
www.youtube.com/watch?v=R2ApOviGdrI

bakaruhában 2010.07.09. 19:45:46

A mienket még nem láttam részegen, de még spiccesen sem, és bizony gyorsan dolgozik, ha látom.

Megjegyzem, ha te a környékbeli kocsmákban látod, akkor neked is be kell járni oda.

Zaga · http://zagaspoint.blog.hu 2010.07.09. 19:50:19

@bakaruhában: nem járok, a környékbeli kocsmákba, csak a Bárba(ld előző poszt):)

Califax 2010.07.09. 20:19:19

Tényleg, mennyit keres egy postás manapság? Egy egyszerű mezei biciklis?

Zaga · http://zagaspoint.blog.hu 2010.07.09. 20:36:29

@Califax8: A legpontosabb infó amit a gugli kidobott, annyi volt, hogy nem sokkal több az alapfizetés, mint a minimálbér, erre jönnek a plusz juttatások, kb 20 ezer havonta, de csak 1 év után. Pesten állítólag több, mert hiány van kézbesítőkből. Szívesen venném persze, ha valaki pontos számokat mondana:)

Rókakígyó 2010.07.09. 20:58:12

Nálunk nők a postások, azóta nincs részegség:)

megitális rózsa 2010.07.09. 21:49:31

@Monsanto:

Belehülyülnének a sofőrök, ha mindig ugyanaz a forduló lenne csak.

lutria 2010.07.10. 01:23:25

Pár éve csomagos postás voltam,a fizu elég tré,a túlóra kötelező,mégis 2 havonta fizetik ki de akkor is csak a felét,a többit szabadnapban adják ki.Ez látszólag nem szabályos csak mivel állami cég,külön alkut kötöttek az állammal hogy mégis meg tudják tenni büntetés nélkül.Nekem 78e volt az alapfizetésem amiből 65-öt kaptam meg,a következő hónapban jó esetben 85 körül,viszont napi 10-11 óra melóval.
Az egészben a borravaló a legjobb de az esetleges,van hogy semmit nem kaptam,máskor meg összejött napi 5000 Ft.Úgy voltam vele ha összejön az a pénz ami a napi kajára és üditőre kell, az már jó,21 napra számolva már megéri. Napi 80-90+ csomagot kell kézbesíteni általában ugyanabban a járatban,de néha cserélgetik az embereket már csak kibaszásból is.Ez azoknak gáz akik tudnak bizniszelni egy kicsit pl.olyan cégek ahová gyakran jár megkérik hogy sk.vigyen el egy rakat feladni való küldeményt(iratokat,leveleket)a postára és ezért nem lesznek hálátlanok stb.A borravalót is inkább a megszokott postásnak adják,úgyhogy voltak nagy anyázások amikor a főnöknek rossz napja volt és hirtelen áttett valakit a szomszéd kerületbe.
Amikor beléptem én is azt hittem majd adnak valami részletes speckó térképet amin minden sufni házszáma rajta van,de persze ilyen nem létezik.Hivatalosan a GPS-t sem szabad használni a postásautókban,indoklás szerint azért mert ha meghibásodik leéghet a jármű elektromos rendszere.:((Kérdeztem is hogy ez milyen gyakori és a szivargyújtónak nincs biztositéka?Választ nem kaptam csak 3 példányban alá kellett irni hogy tilos minden elektromos kütyüt csatlakoztatni a kocsihoz.)Úgyhogy jól el lehet bolyongani utcákat és házszámokat keresve főleg kültelki szinte névtelen utcákon pl.Csepelen a kavicsbánya környékén,ami néha még a térképeken sincs rajta.
Egyébként lehet hogy kevés a kézbesítő Budapesten de létszámstopp van és inkább csendben kirugdossák a dolgozókat a csökkenő küldeményszámra hivatkozva.Érdekes módon az újságokban viszont arról lehetett olvasni hogy tavaly hány millárd nyeresége volt a postának.

_D_ 2010.07.10. 03:37:44

Ebben az országban MINDENKI iszik, nem vetted még észre?

gunzen · http://holegyunkgyrost.blog.hu/ 2010.07.10. 09:05:42

Kurva szarul fizetnek a meló az szopó a jatt meg csak ott jó ahol sok a kertes kéró. Ebből meggazdagodni nem lehet csak megélni úgy ahogy...+egyre többen átutalással kérik a nyugdíjat úgyhogy ez is rontja a helyzetet.
süti beállítások módosítása